Магията на СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, 2020!

Магии обикновено се сътворяват трудно. Има вълшебства, които не стават просто така. Искат си тежкия труд, за да изглежда всичко толкова цветно, вдъхновено, подвижно, огласено с възторжени думи, песни и танци…. Два часа само на 2 март, но наистина сливат небеса и земна греховност. А на Сирни Заговезни това му е целебната магия – да изчисти суетата, егото, умората в душите и да даде път на светлината, на радостния пролетен ритъм….
Затова и удовлетворението е от това, че кукерите на Явор Христов, прекрасните деца от Сливо поле, от Бяла, страхотните певици на Албена Анчева, на Корнелия Александрова, приказливците на Рубина Маринова и Мариела Тодорова, танцьорите от Националното училище по изкуствата получиха празнична сцена, на която се включиха във вечния ход на народната традиция, която живее чрез тях дори и в технологичния 21. век. Всъщност благодарения на тях и на учителите, които разкриват таланта им в музиката, песента и словото.
Благодаря Ви, колеги! Може би възстановяваме отново онази стародавна традиция в българското училище отпреди век, когато учители и ученици заедно правят нещата. В нашия случай учители са прекрасните водещи като Сияна и Бисер Мандажиеви, водят кукерското шествие като Явор Христов, облечени в народни носии дефилират заедно с децата и родителите като Таня Стоянова и семейство Десислава и Венци Колеви в празничното ревю, художничките Галя Панова и Ани Пенчева, сътворили прекрасна изложба заедно с децата. Благодаря и на тези, които бяха зад кулисите – Ралица Мирчева, Кръстина Иванова, Цецка Маркова, Таня Маринова, Мариета Янкова, Светла Първанова, Веселин Досев, Борянка Станева, Емилия Георгиева …Аз зная, че не беше никак лесна тази работа, колеги, за всички нас. Признавам, че и за мен бе особено трудна…. Но ще цитирам Снежана Богданова от Сливо поле, ( впрочем, гореща благодарност за колегите и техните ученици): ”Подвиг е това, което вършите с децата и родителите”…Чак подвиг, едва ли, но може би пък, да, за тези,които познават „кухнята” на това много специално шоу….
Честит празник на българската свобода! „Свободата е състояние на духа” – казва Сократ! Нека имаме сили да я отстояваме!

Снимки: Даниела Станева и Радина Пасева – СУПНЕ „Фр. Шилер“

Текст: д-р Марияна Георгиева – СУПНЕ „Фр. Шилер“

Print Friendly, PDF & Email