Деца от Долна Студена четоха и боядисваха яйца виртуално

Близо половината от учениците на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Долна Студена се включиха в инициативите, посветени на Великденските празници. Местното читалище организира традиционния маратон на четенето и боядисване на яйца. За разлика от други години връзката между учениците и организаторите се осъществяваше виртуално. Маратонът на четенето продължи една седмица. Началото на проявата беше дадено от председателя на читалищното настоятелство Марияна Петкова. Тя прочете на малкия си внук „Приказка за животните“. След това в инициативата я последваха 18 момичета и момчета. Всеки от тях прочете част от любимата си приказка или стихотворение. Голямата изненада настъпи, когато в маратона на четенето от  Лондон се включи осемгодишната Зара Димитрова. Тя е третокласничка в българското училище „Розова долина“ и прочете две стихотворения, посветени на големия християнски празник.

Във виртуалната читалня две момчета прочетоха първите си стихотворения. Поетичните опити на седмокласниците Мирослав Русев и Николай Тодоров бяха посрещнати с бурни аплодисменти и овации. Най-малкият участник Алекс Красимиров от първи клас също  получи силна емоционална подкрепа от съучениците си. „Идеята на инициативата е сред децата да се насърчава четенето и да се формира позитивно отношение към книгата. Повечето от участниците в маратона редовно идват в библиотеката“, сподели читалищният секретар Ивелина Анчева. Библиотекарката е подготвила грамоти за всички участници в маратона, които ще раздаде веднага след отмяната на извънредното положение. А всеки, който пристъпи прага на читалището след приключване на пандемията от К-19, ще има възможност да разгледа и специален постер под мотото „Десет причини защо трябва да четем“.

На Велика събота врати отвори и виртуалната работилница за боядисване на яйца „Моят цветен Великден“. Инициативата предизвика интерес не само сред учениците, но и сред възпитаниците на детската градина. В творческата надпревара участваха рисунки, апликации и писане на яйца с различни техники. Експонатите ще бъдат подредени във фоайето на читалището след отшумяването на епидемията от коронавирус.

 

Марий Пейчев

Връзки с обществеността  – община Ценово

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email