От изкуствата до компютрите и бизнеса

За 60 години броят на възпитаниците на СУ „Йордан Йовков“ – Русе, надхвърля 55 000

Антоанета Найденова – в. “Аз-буки”

От следващата учебна година СУ „Йордан Йовков“ – Русе, ще въведе пред­приемачески профил със засилено изучаване на румънски език. Учениците ще учат още английски, руски или немски език, география и икономика и след завършването си ще знаят как се създава и управлява фирма, колко и какви данъци ще трябва да се плащат, и т.н. „Всичко се променя и ние трябва да отговаряме на търсенето на местния бизнес“, обяснява директорката на училището Еленка Димитрова.От 2001 г.  СУ „Йордан Йовков“ се специализира в профилирано обучение по природо-математически профил „Информатика“ след завършен VIII клас. Качеството на подготовка на младите хора е високо не само заради наличната техника в модернизираните компютърни кабинети, а и заради сключения договор с Факултета по автоматизация към Русенския университет,  гарантиращ  приемственост между средното училище и Университета.

С успешно дипломиралия се гимназиален випуск през 2017 г. броят на завършилите профила надхвърля 350.

СУ „Йордан Йовков“ – Русе, отваря врати през далечната 1957 г. като Пето средно смесено училище с 1076 ученици. То е най-голямото и модерното в тогавашния Русенски окръг със своите 30 класни стаи и кабинети, радиофицирано и с локално отопление на твърдо гориво, с две работилници за политехническо обучение, със зъболекарски и лекарски кабинет.

През 1980 г. училището създава първия за Северна България Детски оперетен театър под ръководството на дългогодишната преподавателка по музика Анна Екова, която през 2015 г. заслужено получава наградата „Неофит Бозвели“. По-късно оперетата се трансформира в Детски музикален театър, а сега е клуб „Музикално пътешествие“ и изнесените спектакли надхвърлят 100. През 1981 г. на 3 март по повод 1300-годишнината от създаването на Българската държава училището открива първата в страната художествена галерия, представяща творби на изявени русенски художници, под ръководството на известния художник и преподавател по изобразително изкуство Маню Манев.

По инициатива на помощник-директора Елена Аврамова през 1985 г. се изгражда първият компютърен кабинет, обзаведен с 12 компютъра и принтер – техника, с която малко учебни заведения по онова време могат да се похвалят. Тогава започва и засилената подготовка по математика и благодарение на всеотдайния труд на математиците Елена Аврамова, Лидия Рачева, Йорданка Димитрова и Стефан Тотев
СУ „Йордан Йовков“ си извоюва заслужен авторитет на второто най-добро математическо училище в града  след  Математическата гимназия „Баба Тонка“.

По предложение на педагогическия колектив през 1991 г. училището избира за свой патрон класика Йордан Йовков. Две години по-късно излиза първият брой на училищния вестник, а патронният празник се отбелязва на 9 ноември – рождената дата на писателя. Честванията се ръководят и до ден-днешен от дългогодишната уважавана преподавателка по български език и литература Даринка Маринова – днес главен учител в СУ „Йордан Йовков“.

Миналата година училището отбелязва своя 60-годишен юбилей. За тези години е дало образование на повече от 55 000 възпитаници, които успешно се реализират у нас и в чужбина. „Те са най-ценното за нас, работим с вдъхновение и любов, защото знаем, че нашата благородна мисия е да сеем добри семена, за да подготвим нашите деца за живота“, казва директорката Еленка Димитрова. За активната и всеотдайна работа на учителския екип през 2007 г. училището е отличено с престижната награда „Русе“.

За юбилея училището получава материална помощ от бивши ученици, работещи в чужбина, някои от които дори присъстват на празника. За Коледа ученици от СУ „Йордан Йовков“ сами изработват поздравителни картички за децата в Индия, а сега за Баба Марта вече правят мартенички за учениците от българското училище „АБВ“ в Амстердам, чийто мениджър е русенката Елица Йорданова.

СУ „Йордан Йовков“ работи на едносменен режим

и в момента в него учат 414 деца, а учителите са 36. Училището предлага дневна, самостоятелна и индивидуална форма на обучение. Интеграцията на децата със специални образователни потребности (СОП) от няколко години е сред неговите приоритети. Училището е едно от малкото в града, които работят по националните проекти „Включващо обучение“ и продължаващия след него „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, който приключи в края на миналата година. По него се обучават 12 деца в специален кабинет, но поради липса на достатъчно финансови възможности трябва да намалят ресурсните учители от четирима на двама и сега ползват само олигофренопедагог и психолог, обяснява г-жа Димитрова.

През годините училището успешно участва в проект „Здравно образование“. Това дело продължава и до днес – СУ „Йордан Йовков“ работи със специалисти диетолози от център „Здраве­творно“ – Русе, за да се възпитават децата в здравословен начин на живот. В стола се сервират само полезни храни, като хляб от лимец, леща и киноа.

СУ „Йордан Йовков“ започва обучение по религия през 1997 г.
под ръководството на един от първите дипломирани богослови в Русе, днес началник на РУО – Русе – д-р Росица Георгиева. Сега делото ѝ се продължава от Валерия Лавчева – главен учител, която вдъхновява децата с Божието слово. През 2002 г.
лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит (тогава Русенски митрополит) открива кабинета по религия в училището. В него децата до VII клас се запознават с българските традиции при посрещането на различните празници и се учат най-вече на смиреност, за да станат по-добри хора. В кабинета е проведен и заключителният етап на националния конкурс „Бог е любов“ през 2010 г. Училището и до днес получава подкрепа от Българската православна църква, Русенската митрополия и от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Еленка Димитрова, директор:

Опитваме се да работим заедно с родители, общественост, община, църква, въобще с всички русенци, където и да са по света, заедно да вървим напред и да сбъдваме мечтите си. Стараем се да създадем възможно най-добри условия за децата – не само за обучението им, а и за личностното им развитие. При нас има игротека за малките, битова стая с хурка и вретено, за да могат децата да се потопят в българската атмосфера от едно време, докато слушат или четат приказки. От началото на тази учебна година имаме и свободен достъп до интернет в цялото училище.На 27 септември 2017 г. отвори врати новата спортна зала, реализирана със съвместните усилия на нашето училище, Ученическата спортна  школа и Тежкоатлетическия спортен клуб в Русе.

С нас от тази есен работи и студио за модерен балет „Фрийдъм“. Нашите възпитаници могат да избират дали искат да се занимават с модерни, класически или народни танци.

Print Friendly, PDF & Email