„Писател назаем“ в СУ „Васил Левски“ – Русе

            За учениците писателите са личности, оставащи затворени между кориците на учебниците по литература. На 23 февруари обаче момчетата и момичетата от ХІІБ клас в СУ „Васил Левски” – Русе имаха възможността да се срещнат на живо с писателката Диана Петрова. Нейното гостуване бе част от кампанията „Писател назаем“, подета от най-големия сайт за насърчаване на четенето – „Аз чета”. Кампанията ще се опита да даде възможност на младите хора, макар и само за час, да общуват с някои от най-популярните лица на съвременната българска литература. Програмата “Писател назаем” има за цел ученици от поне 100 гимназиални класа в цялата страна да се срещнат със съвременни български автори и да “видят” учебната програма по литература по един нов, различен и модерен начин.

            Диана Петрова, която е автор на три романа,  книги с приказки и създател на сайта „Подари ми приказка“, влезе в ролята на лектор и представи на гимназистите героите от изучаваните от тях произведения по един по-различен начин. Темата на нейния необичаен  и  нетрадиционен урок бе „Прилики между съвременни известни хора и литературни герои. „Андрешко“, Елин Пелин, „Тютюн“, Димитър Димов, „Железният светилник“, Димитър Талев”.

            Един незабравим  час, в който Диана Петрова направи литературата жива, представи изучаваните произведения  в съвременен контекст, героите излязоха от страниците на учебниците и книгите  и учениците сякаш се докоснаха до тях, изживяха техните чувства и вълнения .А за спомен от срещата учениците от ХІІБ клас – паралелката с интензивно изучаване на китайски език, подариха на Диана Петрова картичка, изработена от тях, с изображение на Жълтото куче, тъй като само преди два дни, според китайския календар, навлязохме в неговата година.

Текст: Даниела Николаева – главен учител по БЕЛ в СУ „В. Левски“

Print Friendly, PDF & Email