Паметници в област Русе, свързани с Руско- турската война (1877 – 1878)

На 6 март 2018 г. в Медиотеката на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе, бяха представени резултатите от историческо проучване на тема: „Паметници в област Русе, свързани с Руско-турската война (1877 – 1878 г.)“, извършено по повод националния празник на Република България – 3 март, и 140 г. от възстановяването на българската държавност.
В проучването, което за първи път се прави от учащи, участваха 19 ученици от VIII и XI клас под ръководството на  главен учител по история – господин Николай Чакъров.
Партньор в дейността е Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе. Представени бяха 36 паметника, 8 паметни плочи и един музей, разположени в 21 селища на територията на област Русе, посветени на загинали руски офицери и войници, български опълченци и поборници, участвали в борбите за освобождение на България.

            На представянето присъстваха: г-н Андрей Громов, генерален консул на Руската федерация в Русе; г-н Свилен Иванов, заместник-областен управител на област Русе; арх. Мирела Тотева, община Русе; г-жа Искра Иванова, директор на СУПНЕ; г-н Димитър Вълков, председател на Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе; г-н Иван Иванов, заместник-председател на РСОСЗР; г-н Евгени Алексиев, г-н Веселин Додев, г-жа Красимира Игнатова – членове на РСОСЗР; г-жа Пепа Балкова, заместник-директор на СУПНЕ; г-жа Теодора Иванова, заместник-директор на СУПНЕ и учители.

 

Print Friendly, PDF & Email