Риболовен празник събра ученици от община Ценово на брега на Дунав

В продължение на няколко часа радостна детска глъч огласи брега на река Дунав в близост до село Кривина. Представителни групи от четирите училища на територията на община Ценово си дадоха среща за риболовен празник. Инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни бе посветена на Деня на река Дунав. Събитието се проведе с няколко дни закъснение заради неблагоприятните климатични условия. В своеобразен домакин на празника се превърна кметът на Кривина Румен Григоров. Ваня Игнатова – зам.- кмет на община Ценово приветства участниците като разказа какво дава на хората втората по големина река в Европа. Тя връчи на всеки състезател подарък от такъми за успешен риболов. Преди да бъде даден старт на риболовното състезание зам.-кметът на община Ценово Цветомир Петров демонстрира пред участниците няколко лесни начина за връзване на кукички към въдиците. Той показа нетрадиционни техники и начини за риболов – на шише и на кошничка. Любопитен факт е, че Цветомир Петров е републикански шампион по спортен риболов за миналата година, а през тази отново оглавява класацията с най-добри постижения. Колкото и невероятно да звучи, веднага след неговата намеса и оказване на помощ на състезателите, те започваха да улавят различни по големина рибета на въдиците си. Повечето от момичетата се включиха в творческите работилници, независимо че имаше и ентусиастки да си пробват късмета и при въдичарите. Тийнейджърките опознаха флората и фауната на голямата река като оцветяваха рисунки с животни и растения като стриктно спазваха посланието на празника – „Дунав – реката, която ни свързва“.
Докато журито заседаваше, за да определи първенците в различните категории, на брега на реката се люшна кръшно Дунавско хоро. Децата с балони изписаха „29 юни – Ден на река Дунав“, които полетяха в безоблачното небе. Настъпи и най-очакваният момент – времето за раздаване на награди. За около час на въдицата на Николай Миланов се хванаха 14 рибки и бе отличен за най-щедър улов. Бранимир Каралашев получи приза за най-малка риба, а на другия полюс – за най-едра риба застана Йордан Илиев. Даниел Петров бе обявен за карък №1, защото си тръгна обратно към дома с празна кофичка. Грамота за най-сръчен рибар бе връчена на Патрик Тодоров. Единодушно за носител на отличието „Златна рибка“ бе определена Ивайла Миланова.
Няколкото часа, прекарани сред природата, преминаха неусетно с много закачки, веселие и добро настроение. Всички участници в края на риболовния празник активно се включиха в открития урок по опазване на природата като почистиха района от отпадъци.

автор на текста: Марий Пeйчев

Print Friendly, PDF & Email