Европейски финал за най-добра учебна компания 2018 г. и българския екип VICEM от ПМГ „Баба Тонка” – Русе

След едногодишен предприемачески опит, развивайки собствената си бизнес идея, от първа стъпка сформиране на екип до действаща компания с реален продукт и продажби, над 200 ученици се събраха в Белград от 16-19 юли 2018 г., за да се състезават в Европейското състезание за най-добра Джуниър Ачийвмънт компания през 2018 г.
Участие взеха 39 ученически екипа. Водещата програма JA Company Programme им дава възможност да създадат и ръководят истински бизнес, подкрепен от учители и бизнес ментори.
Учебна компания VICEM от ПМГ „Баба Тонка” – Русе, в състав: Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова, Виктор Дяков и техния ръководител, г-жа Нели Тихомирова, представиха България на Европейското състезание за най-добра учебна компания.
Продуктът, с който учениците участваха, представлява иновативни капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла от билки, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители. Запазват почвеното здраве, не замърсяват природата и не вредят на пчелите. За по-големи земеделски площи поставянето на капсулите става автоматизирано чрез дрон, който облита насажденията и отпуска нужното количество капсули на всяко растение.
Можете да изгледате презентацията им на сцена пред жури, тяхното представяне на щанда, по време на интервю за Сръбската национална телевизия, впечатленията на учениците и ръководителя след края на панелното интервю на следния линк:
http://company.jabulgaria.org/pobediteli-v-evropejskiya-final-za-naj-dobra-uchebna-kompaniya-2018g-i-blgarskiya-ekip-vicem-ot-pmg-baba-tonka-gr-ruse/
Ако имате желание да се свържете, да подкрепите или да прочетете допълнителна информация за учебна компания VICEM, можете да посетите тяхната FB страница: WWW.FB.COM/VICEM.BG, или личния им сайт: WWW.VICEM1.WIXSITE.COM/VICEM.
Изявите на VICEM не завършват с това участие, тъй като в рамките на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди” те получиха и плакет „Предприемачи на бъдещето“, връчен им от основния партньор на форума тази година – евродепутата от ЕНП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП – Владимир Уручев. Той покани екипа да посети Европейския парламент и да вземе участие в Европейския конгрес на младите фермери през есента на 2018 г. в Брюксел.
Допълнителна информация за успеха на учениците и техни медийни участия можете да намерите на посочените линкове:
Репортаж на Българска национална телевизия
Интервю в Bloomberg Bulgaria
Още една учебна компания от България беше поканена на Европейското състезание в Белград, Сърбия. По време на националния финал Министерството на икономиката връчи наградите в ежегодния конкурс за търговска марка БРАНДИКО. Заместник-министърът на икономиката, Лъчезар Борисов награди с първо място и посещение на европейския финал в Белград учебна компания Cushiez (в състав Галин Генов, Кристиян Николов, Рикардо Валенте и Ивайла Текелиева) от ЦЛПР ОДК – Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Екипът произвежда и продава мултифункционални конвертируеми възглавници за пътуване.

Print Friendly, PDF & Email