Дойче шуле отбеляза 135-годишния си юбилей

На 26.09.2018 г. в Доходното здание СУПНЕ „Фр. Шилер в гр. Русе, известно още като Дойче шуле, отбеляза своята 135-годишнина с изискано и стилно тържество – начало на поредица прояви, посветени на юбилея – под патронажа на немския посланик Негово превъзходителство г-н Херберт Салбер. В своето тържествено слово директорът на училището, г-жа Искра Иванова, отбеляза, че и днес, в XXI век, СУПНЕ „Фр. Шилер” е достоен продължител на образователните традиции на училището, основано през 1883 година в Русе от Анна Винтер. А в своя поздравителен адрес към ученици и учители немският посланик – господин Херберт Салбер, изрази своето задоволство от високите постижения на училището в изучаването на немския език и радостта си от възможността същия ден лично да връчи първата езикова диплома на учениците от 10. клас.
В уводната част на празничната програма бе връчена и годишната награда „Фридрих Шилер” на ученик и учител за високи постижения и утвърждаване авторитета на училището. В юбилейната вечер директорът – г-жа Искра Иванова, и председателят на Училищното настоятелство – г-н Мирослав Стойчев, обявиха наградите за 2017/2018 г.: г-н Николай Чакъров, главен учител по история и цивилизации, автор на книга за историята на Дойче шуле, получи престижното отличие в достойна конкуренция с г-жа Веселка Симеонова, ст. учител по английски език, с г-жа Галина Панова, ст. учител по изобразително изкуство и с г-жа Цецка Маркова, ст. учител по география и икономика и по музика. Наградата за ученик получи Екатерина Банчева, ученичка от XIIA клас. За отличието бяха номинирани още 4 ученици с доказани високи постижения през изминалата учебна година – на национални и международни състезания и олимпиади, с отличен успех и примерно поведение: Адриана Витанова от XIБ клас, Моника Иванова от XIIА клас, Преслава Петрова от IXБ клас, Станимира Колева от XIIБ клас.
Датата на тържеството съвпадна с Международния ден на езиците – 26 септември, затова и от сцената на отличен немски и английски език бяха представени театрализирани творби от времето на Романтизма и съвременността, миналата и съвременната история на едно училище, извървяло дълъг и противоречив път през годините. Възпитаниците на Дойче шуле обаче показаха, че училището изгражда у тях европейска идентичност, наравно с националната – чрез блестящ модул от народни песни и танци. Празничната програма завърши с феноменалния флашмоб, създаден от Десислава Колева и учителите по физическо възпитание и спорт с VIII и IX клас на училището.
Тържествената вечер – по сценарий на г-жа Даниела Станева, г-жа Марияна Георгиева и г-жа Цецка Маркова, бе дело на многоброен екип от автори на театрализирани форми, песни и танци – г-жа Албена Анчева, г-жа Венета Станкулова, г-жа Веселка Симеонова, г-жа Емилия Георгиева, г-жа Звезделина Рангелова, г-н Николай Маринов, г-жа Таня Маринова, г-жа Стела Бенова, както и с логистичната подкрепата на г-жа Елена Токова и г-жа Милена Николова – ИТ специалисти, г-жа Теменуга Даневска, г-жа Жулиета Иванова, г-жа Людмила Спасова, както и на прекрасните водещи: Иван Костадинов и Радина Костадинова; Екатерина Банчева и Николай Великов. Главен художествен ръководител на продукцията беше г-жа Нели Праматарова, ст. учител по немски език.
Нека пребъде Дойче шуле!

Текст: д-р Марияна Георгиева

Print Friendly, PDF & Email