Ученици от АЕГ „Гео Милев” – Русе с няколко отличия в областта на българския език, литературата и изкуството

На 21.03.2019 г. бе проведен традиционният конкурс за поезия и изкуство под надслов „Стих и щрих“. Любезните домакини на СУ „Възраждане“ отново успяха да превърнат обикновения четвъртък в празник за творците на словото и на изобразителното изкуство.
Представители на АЕГ „Гео Милев“ за пореден се включиха в надпреварата за първите места. Измежду шест отбора, победители в три направления, са ученици от Английска езикова гимназия. Първо място за рисунка бе присъдено на Александра Николова- ХІI „в“ клас. Заедно с нея достойно се представи и Кристияна Митева – ХІI„б“ клас. В категория поезия получихме две призови места – второ място за Михаела Георгиева – ХІ„в“ клас и трето място за Венета Маринова – Х„а“ клас, която миналата година спечели първо място в същата категория. Деница Караколева от ХІ„в“ клас бе поставена пред предизвикателството да открие твореца у себе си и достойно замести един от участниците в отбора на поетите. Като поет и творец се изяви госпожа Петя Великова. Целият екип на АЕГ „Гео Милев“ спечели грамота за отборно участие и отлични постижения!
Малко по-късно същия ден Венета Маринова получи още една награда – трето място в конкурс за поезия „Пробуждане“, организиран от Младежкия парламент.
В началото на месец март се проведе конкурс за рецитал на тема: „За да я има България“, организиран от Общински младежки дом – Русе. Нашите ученици представиха достойно гимназията в две категории – възрожденска лирика и следосвобожденска поезия. Участваха Пламена Генова от Х„а“ клас, Кристиана Георгиева от Х„г“ клас и ученичките от ХІ„в“ клас Анита Иванова, Лора Гърлова и Ния Иванова, които показаха актьорски талант и умение да въздействат чрез поетичното слово. Отличени от журито бяха Ния Иванова, която завоюва ІІІ място (не бяха присъдени първо и второ) и Анита Иванова, на която бе връчена поощрителна награда.
Други три ученички от АЕГ „Гео Милев“ – Русе бяха единствените класирани от областта за проведения през месец февруари финален кръг на Националното състезание по български език и литература, организирано от Сдружение „Любословие“. Калина Христова от Х„а“ се класира на пето място с разлика четири точки от победителя, а Каролина Тадевосян от Х„в“ клас и Памела Даскалова от Х„г“ клас се представиха достойно, конкурирайки се с участници от цялата страна.

Текст:
Биляна Аспарухова и
Петя Великова – учители по БЕЛ

Print Friendly, PDF & Email