МГ „Баба Тонка“ участва в дискусионен лингвистичен семинар в СУ „Св. Кл. Охридски“

На 20 – 21 април 2019 г. 72-ма ученици от МГ „Баба Тонка“ и всички преподаватели по български език и литература от училището бяха участници в дискусионен лингвистичен семинар в СУ „Св. Кл. Охридски“. Семинарът е втората част от мащабен проект на двете институции и е по идея на Цветелина Цветанова, ст. учител по български език и литература, и по покана на доц. д-р Владислав Миланов, водещ езиковед и учител на поколения журналисти, юристи и филолози. През ноември месец в Регионална библиотека „Л. Каравелов“ се проведе първата среща с учениците от Математическата гимназия. Тогава доц. Миланов представи публичната реч и речта на българските политици и предизвика сериозен изследователски интерес. Няколко месеца по-късно учениците от 8. до 12. клас подготвиха свои лингвистични проучвания и ги представиха в аулата на Софийския университет.
Програмата на дискусионния семинар беше натоварена. Всичките 72-ма ученици отборно или индивидуално представиха 31 проекта, обединени в тематичните гнезда „Социални мрежи и анонимност зад аватар“, „Медии и реклама“ и „Езикът на хейтърството“. Презентациите бяха изключително любопитни – скечове, клипчета, кратко филмче, анкетни проучвания сред ученици, направени от ученици, имаше атрактивна визуализация, включваща огромен хейт бутон, карикатури и класически научни изложения.  Първият ден от семинара бе с участието на журналистката Диана Радева, известно лице на ТВ Европа. В края на събитието тя бе развълнувана дотолкова, че емоционално излезе от официалния тон и призна, че в телевизията никога не са предполагали, че  младежката аудитория е таргет  група на сериозните новини и е изумена от дълбочината и правдивостта на всички наблюдения на младежите от МГ „Баба Тонка“. Поздрави учениците за творческия подход, за техническата им компетентност, а преподавателите за високото качество на труда им.
Същия ден гост на семинара бе и поетът Николай Милчев. След като представи творчеството си, във времето за почивка той бе изненадан от огромния интерес на учениците и разговорът дълго продължи в неформална обстановка.
Вечерта сериозната русенска група посети премиерния спектакъл „Трима мъже и една Маргарита“ в Сатиричния театър, а на излизане от театъра имаше време за снимки с Христо Шопов, Христо Мутафчиев, Калин Сърменов, Наум Шопов – младши, като разбираемо последният предизвика изключително вълнение сред девойките. Приходите от представлението бяха изцяло благотворителни, свързани с лечението на известен български актьор.
На 21 април, неделя, втората част на дискусионния семинар продължи във Факултета по журналистика на Софийския университет. Гост на втория ден бе журналистката Анна Ангелова, водеща на сутрешния блок и предаването КУЛТУРА.БГ. Заедно с Димитър Стоянович Анна Ангелова е част от елитния екип на националната телевизия, който се грижи винаги с особена компетентност да представя „добрите новини“ в една, понякога агресивна или стресираща, действителност. Журналистката сподели своя професионален опит, разказа как се подготвя предаване и каква е работата зад кадър, а после отговаря на въпросите на учениците.
Дискусионният семинар приключи в ранния следобед. Доц. Владислав Миланов изрази своята огромна радост от ползотворната лингвистична среща, многократно повтори, че е възхитен от гражданската активност и езиковия усет на учениците от елитната русенска математическа гимназия, посочи, че е положителна тенденция, че именно математиците имат така изострени сетива и аналитичен подход към езикови и социални проблеми. Той направи своеобразен подарък – сподели, че съвместно с проф. Валери Стефанов, генерален директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, са решили да публикуват в специално издание всички разработки на учениците от дискусионния семинар. Тази висока чест, която бе оказана на Математическата гимназия, бе посрещната с вълнение, а Цветелина Георгиева, заместник-директор на МГ, връчи благодарствено писмо до ректора на СУ „Кл. Охридски“ и до декана на Факултета по славянски филологии. В писмото от директора на МГ „Баба Тонка“, Галина Бобева, бе изразена благодарност за безвъзмездния и отдаден на младите хора труд на доц. Миланов, спомогнал учениците от гимназията за два дни да бъдат част от академичния живот в най-авторитетния и стар български университет.
Мащабите на този изнесен семинар на ученици и учители от МГ „Баба Тонка“ като организация, участници, теми и разработки бяха извънредно големи. Те са сериозната заявка на учители и ученици, че аналитичният подход, съчетан с креативността на младите хора, вдъхновявани и насърчавани от учителите си, може да бъде продуктивен във всички области на научното познание. Той показва, че широките хоризонти са възможни за смелите, мислещите и можещите хора, които намират подкрепата на успешни обществени лидери. Всички журналисти, поети и учени подпомогнаха напълно безплатно лингвистичния семинар.
Математическата гимназия планува кампания, насърчаваща добрите новини и толерантността към ближния, за да намали агресията и езика на омразата поне сред младите хора.

Текст: Цветелина Цветанова

Print Friendly, PDF & Email