Туристически забележителности в Русе с QR код

Ученици от Английската гимназия „Гео Милев“ в Русе и представители на Клуб „Мечтание“ ще направят проучвания за забележителностите на Русе с фокус към подобряване на информационното обслужване на туризма в града. В резултат ще бъде изградена база от описания на местни обекти чрез QR код. Матричният бар код, с който се представя текст на български, английски, немски и румънски език, е един от най-лесните и атрактивни начини туристите от страната и чужбина да се ориентират в непознат град. С джобния си телефон те биха могли да получат необходимата им информация за културна забележителност, данни и за транспорт или за адрес. Ще бъдат обхванати повече от 30 забележителности на Русе.

Целта обединява два проекта „Училището като дигитална среда за развитие“ на Училищното настоятелство на АЕГ „Гео Милев и „Градоред. Русе – град със значение“  на Клуб „Мечтание“, които се реализират по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

В рамките на проект „Градоред. Русе – град със значение“  се предвижда създаването на дигитална онлайн платформа, изцяло нова, свободно достъпна за неограничен кръг от лица. Тази платформа ще съдържа визуална информация за  сгради паметници на културата – история, архитект, фамилии, любопитни факти, архивни снимки, близки кадри с детайли от фасадите и др. Ще бъде организирана и игра за откриване на QR кодове.

Етап от проекта „Училището като дигитална среда за развитие“ е и реализацията на идея за прилагане на иновативни средства за обучение в часовете по български и чужди езици, история и география. В Английската езикова гимназия ще бъде внедрен подвижен креативен кабинет с преносими компютърни устройства,  за да промени дизайна на учебната среда и да се осигури смислено използване на технологиите. Целта е да се подобрят възможностите за проектно базирано обучение и STEM /Science, Technology, Engineering and Mathematics/ подход във всички предметни области.

Print Friendly, PDF & Email