Деца от Ценовско ще засадят нови 150 дръвчета

Училищата и детските градини в община Ценово масово се включиха в инициативата „Гората бг -100 000 садим гора“. Образователните комплекти за засаждане на дървета вече са разпределени във всички учебни заведения. „Основната цел е децата още от ранна възраст да се научат да обичат и да пазят природата. Всеки малчуган не само ще засади, но и ще има възможност да полага грижи за дръвчето си. Учебните заведения от общината за първи път се включват в инициативата, но в бъдеще ще я подкрепяме безрезервно“, сподели Иванка Боянова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

Всеки комплект съдържа саксия от рециклиран материал, биотор и жълъди от червен дъб. Подготвен е и специален етикет, който ще се залепи на всяка саксия с информация кога и от кого е засадено дървото. След като децата и техните преподаватели изпълнят инструкциите по засаждане и отглеждане в скоро време в населените места на община Ценово ще зашумят 150 нови фиданки.

„Образователните комплекти са дарение от Фондация „77“ и „Гората бг -100 000 садим гора“ и са предназначени за децата от детските градини и учениците от началния курс в училищата. По-големите ученици ще се включат при засаждането на дръвчетата“, допълни г-жа Боянова.

„.Гората бг -100 000 садим гора“ е инициатива, която има за цел да подпомогне засаждането на дървета в България. За последните осем години в различни райони на страната са засадени близо 700 000 дръвчета. Досега на предложението за доброволно отглеждане на фиданки и залесяване са откликнали близо 140 общини.

 

Марий ПЕЙЧЕВ,

 

Print Friendly, PDF & Email