Виктор Кожухаров от МГ “Баба Тонка” – Русе със сребро от престижната международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика в Казахстван

Виктор Кожухаров от МГ “Баба Тонка” Русе се завърна със сребро от престижната международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе от 8 до 14 януари в Алмати, Казахстан. Надпреварата е уникална с това, че всеки участник е част от отбор, в който има състезатели по математика, по физика и по информатика, като освен индивидуалното класиране има и отборно. 160 състезатели по информатика от над 16 държави решаваха по три задачи в два последователни състезателни дни. Единадесетокласникът Виктор Кожухаров успя да завоюва сребърен медал сред информатиците и да представи достойно МГ „Баба Тонка“. Той беше поканен да се състезава в отбора на ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Бургас.
Българските ученици завоюваха общо 6 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия в конкуренция с над 580 участници от 21 държави. 32-мата български състезатели са представители на Първа частна математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия, Софийска математическа гимназия, ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Бургас, МГ „Баба Тонка“ – Русе, ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък и МПГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково. Основната цел на надпреварата е да популяризира науките математика, информатика и физика, както и да развива отношенията между учениците от математически гимназии по света.
България редовно участва в турнира, като МГ „Баба Тонка“ за пръв път изпраща свой състезател. Виктор Кожухаров се подготвя за международни състезания под ръководството на преподавателя в Русенския университет доц. д-р Пл. Христова. Първи негов преподавател по информатика е Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка“.

Текст: Теодора Енева
Фонд “Математика на бъдещето”

Print Friendly, PDF & Email